DUMLÁNÍ PALCE/ DUDLÍK MAMINKY POZOR! MOHOU NASTAT KOMPLIKACE RŮSTU ZUBŮ A ČELISTÍ.

Pokud vaše dítě bez dudlíku neusne, nevadí. Pozor si dejte na to, do jakého věku dítěte to trvá a jak často dítě dudel potřebuje.

Pokud vaše dítě použivá dudlík, zkuste dát přednost ortodontickému dudlíku nad stylovým a moderním. Správný výběr dudlíku je důležitý pro vývoj zubů a čelistí.

Pokud dítě použivá často dudlík, který je velký a prakticky ho nedá z pusy, může dojít ke vzniku otevřeného skusu dítěte a k vyklonění horních řezáků . Většinou se takový stav po odstranění zlozvyku upraví sám, v některém případě je indikována ortodontická terapie. Operace je indikována tehdy, pokud se jedná o skeletální otevřený skus.

Pokud má dítě dva roky a více, dejte si pozor, jak negativně může dudel ovlivnit vývoj zubů.

Proto dejte přednost, jak jsem již psala, výše zmíněnému ortodontickému dudlíku.

Pokud Vaše dítě dumlá palec opět zbystřete do jakého věku dítěte to trvá. Dítě má svůj palec samozřejme k dispozici ve dne v noci a kdykoliv si ho může vložit do úst. Dumlání palce je u kojenců běžná věc. Tady hraje velkou roli délka trvání. Maminky by měly dávat pozor v období, kdy se dítě učí mluvit tj. Okolo 2-3 let věku dítěte. Při dumlání palce hrozí otevřený skus, deformace horního patra, vyklonění horních řezáků, problémy s řečí – především výslovnost sykavek, a také časté ústní dýchání. Ústní dýchání může vést ke chrápání, časté onemocnění dýchacích cest apod.

Nevíte si rady, jaké preventivní opatření učinit? Napište nám. 🙂

 

4 komentáře u „DUMLÁNÍ PALCE/ DUDLÍK MAMINKY POZOR! MOHOU NASTAT KOMPLIKACE RŮSTU ZUBŮ A ČELISTÍ.“

  1. Dobrý den jakou značku dudliku by jste .i doporučili pro 6m holcicku..dudlik jsem ji ja…když zadám orto.dudlik vyjedou všechny…tzn.ze některé to máj jen v popisu ale skutek utek..
    Děkuji moc Křížková

    1. Dobrý den,
      dudlík by měl být „placatý“. Aby nedeformoval horní patro. Doporučuji ortodontický dudlík od společnosti Curaprox. Vhodné jsou i od značky NUK. Hezký den.

  2. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda se s otevřeným skusem dá něco dělat už teď u 2,5 letého dítěte? Všimli jsme si toho u dcery cca před 6 týdny, dudlík jsme doposud nechávali jen na noc z důvodu silného bruxismu a obav o její zuby. Po té, co jsem si všimli otevřeného skusu, jsme dudlík odstranili a dali „přednost“ bruxismu (na základě telefonní konzultace se zubařkou). U zubařky jsme pak byli na preventivní prohlídce a řešili, co s tím, ale prý s tím teď nemá cenu cokoli dělat a uvidí se, jestli se to samo srovná (je to možné opravdu?).
    Nerada bych to ještě víc zanedbala, zdravé zuby beru jako něco naprosto zásadního v životě a proto vás prosím o váš názor a doporučení. Řekla bych, že otevřený skus je celkem velký a slyšíme, že se to mírně projevuje už i na řeči.
    A pokud s tím opravdu teď nic neuděláme, tak kdy bude ten spravný čas a jaká je pravděpodobnost, že se to bude muset řešit operativně?
    Děkuji.
    Zbořilová

    1. Dobrý den,

      pokud je otevřený skus způsoben dudlíkem/dumláním palce a tato příčina je odstraněna co nejdříve tak, jako u Vás, většinou otevřený skus mizí- dochází k samoúpravě anomálie. Pokud bylo ale dítě zvyklé na dudlík, sledujte, zda ho nenahrazuje palcem. Důležité je navštěvovat pravidelně zubní lékařku, být pod dozorem a kdyby se jí něco nezdálo, odešle Vás na konzultaci na ortodoncii.
      Co se týká operace, operuje se skeletálně otevřený skus, který je opravdu výrazný.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *